Completed in 2005, the Pond House sits within a five-acre site that straddles Cave Creek in Cave Creek, Arizona.  The Cave helps to supports a lush riparian environment comprised of willows and cottonwoods in a symbiotic and sustainable manner lending to the areas already uncompromisable beauty.  In non-drought years water ponds within the creek, continuously supporting and sustaining the aforementioned riparian area. 

The home and site’s program was simple: to represent an organic, and seemingly design-free site.  Many of the programmatic features of The Pond House were created to compliment Cave Creek.  These features include the ability to sit, eat, read, enjoy a drink, bird watch, lounge by the indoor/outdoor fireplaces, and listen to the sounds of the creek and added water features that compliment Cave Creek.  Other programmatic features, of an environmentally conscious nature, include minimal site construction disturbance, restoration of disturbed areas, use of water permeable driveway material, native plants, salvaged plants, minimal low-voltage lighting, reuse of on-site rocks, and drip irrigation.Conclusively, the architecture and landscape architecture are understated, with their foci fittingly towards Cave Creek.

AzASLA Award of Excellence in Residental Design 2008

 

 

 

The Studio
Remodeling and Home Design
Home About Staff Featured Awards Contract